Avontuur uit blik

Afgelopen juli waren we met onze zoon van 9 op een spellenbeurs van Docusim. Zelf waren wij vooral bezig met het demonstreren van spellen en onze zoon verveelde zich een beetje. Op zoek naar een leuk spel kwamen we in een andere ruimte de Pathfinder Society tegen die het rollenspellen promootte. Al snel werden we aangesproken en uitgenodigd om aan te sluiten bij een Starfinder avontuur. Amper 10 minuten later bevonden zoon en ik ons in een intergalactische binnentuin op zoek naar een ruimtesmokkelaar en belandden we in een vuurvegecht met zijn handlangers.

Je fantasie is de grens

Het is fantastisch hoe je in rollenspellen met minimale middelen (een papier, pen en een set dobbelstenen) zoveel plezier kan beleven. Tijdens het spelen beleef je de verhalen echt. Met mijn vrienden haal ik nog regelmatig herinneringen op aan spellen die indruk hebben gemaakt. Een van de herinneringen is het avontuur The Dark of the Moon van Richard Baker. In dit avontuur beland je onverwacht in een ijzige wereld waar een groep weerwolven een dorp terroriseert. Gedurende het spel kom je erachter dat het jouw taak is om deze vloek op te heffen. Je bent in dit avontuur vanaf het begin in het nadeel en je moet strijden tegen de kou, acterdocht van de dropsbewoners en weerwolven. Een enorme spanningsboog en knokken tot het eind. Mede hierdoor herinner ik me de spelervaring na 20 jaar nog steeds en heb ik dit avontuur ook meermaals met veel plezier geleid.

Er zijn avonturen te koop maar je kan ook een eigen avontuur maken. Zo heb ik ooit als hacker en onderdeel van een politie x-files team, een mysterieuze ontvoering onderzocht. Het verhaal eindigde in een wilde achtervolging op de motor in een weiland en een wegvliegende ufo. Het bijzondere van dit avontuur was dat het speelmateriaal dat we kregen niet uit een boek kwam maar echte krantenartikelen waren. Op deze manier had je het gevoel dat je er midden in zat.

Regels

Nu heb je voor een goede structuur natuurlijk wel meer nodig dan alleen papier en dobbelstenen. Een belangrijk onderdeel van ieder spel vormen de regels. En bij rollenspellen kan de hoeveelheid regels overweldigend lijken als je de grote stapel boeken ziet. Nu moet je je daar niet door laten afschrikken. Vaak helpen de spelers elkaar en ook bij ons liggen de boeken (of tegenwoordig de apps) bij de hand om even snel een detail op te zoeken. Voor beginnende spelers zijn er voldoende karakters waar minder regels op van toepassing zijn, zodat je je voornamelijk kan richten op het verhaal. Daarnaast kent Pathfinder ook een beginner set. Dit is een complete set met eenvoudigere regels. Ideaal om te starten of om met kinderen te spelen.

Een systeem als Dungeon World kent juist nauwelijks regels. Toen een vriend me uitnodigde om aan te sluiten bij een avontuur kreeg ik twee blaadjes. Daar stond mijn karakter op en de uitleg van de regels. Je type karakter bepaalt wat je kunt en je speelt altijd een held, dat betekent dat je goed bent in die vaardigheden die bij je type horen. En meestal lukt alles wel. Alleen als het erop aankomt moet je met de dobbelstenen rollen. Het leuke van Dungeon Wold is dat het niet alleen wit (het lukt) of zwart (het lukt niet) kent, maar er ook een grijs bestaat. In het spel rende ik als kleine dief achter een leidinggevende aan. Ik werd onderschept door een van zijn handlangers met een bijl. Hij was fysiek veel sterker was dan ik. Voor mijn uitwijkmanoeuvre voor deze handlanger moest ik rollen. En ik kwam helaas uit in het grijze gebied. De spelleider gaf me de volgende keuze: (1) je ontwijkt de klap maar daarmee verlies je ook de mogelijkheid om de leider te blijven volgen of (2) je blijft hem volgen maar je wordt geraakt. De handlanger zag er zo angstaanjagend uit dat ik eieren voor mijn geld koos en de klap ontweek.  De leidinggevende die ik achtervolgde heb ik daarna inderdaad niet meer gevonden maar ik leefde tenmiste nog wel.  

Een ode aan het rollenspel Mijn huidige groep komt al ruim 15 jaar lang bijna elke 2 weken bij elkaar om rollenspellen te spelen. En we hebben iedere avond weer enorm veel plezier. Ik hoop dat ik met mijn verhaal iets van dat plezier heb kunnen overbrengen. In juli ben ik halverwege het avontuur van de Pathfinder Society afgehaakt om een bordspel te demonstreren. Mijn zoon ging alleen verder en kwam aan het eind van de middag trost naar me toe met een ingevuld karakterformulier. Als het aan hem ligt sluit hij voortaan elke woensdagavond aan bij een nieuw avontuur. Opvoeding geslaagd! šŸ˜Š  

About author View all posts

onno

Leave a Reply